RÅD OCH TIPS FÖR NYBÖRJARE

Akvaristik är en hobby som passar de allra flesta och som kan ge glädje i timmar. Det finns fiskar och akvarium för alla sorter och smaker och det är endast fantasin som sätter sina gränser. Men det är inte bara att skaffa ett akvarium, hälla i vatten och kasta i fiskarna och tro att allt skall fungera felfritt. Med akvarieköp medföljer ett stort åtagande. För att förenkla för dig som skall eller precis har skaffat ett akvarium har vi sammanställt denna sida med skötselråd och tips för att göra det lättare för dig samt ge dig chansen att slippa göra alla de klassiska nybörjarfel som så många andra har gjort före dig.

 1. Inköp av akvarium
 2. Placering och stöd
 3. Inredning och förberedelser
 4. Inköp av fiskar
 5. Placering av fiskar
 6. Utfodring
 7. Rengöring och Alger

 

1. Inköp av akvarium

 Att inhandla ett akvarium på impuls köp brukar aldrig bli bra. Första frågan man skall ställa sig är; har jag tid med ett akvarium? Ett akvarium kräver skötsel och omsorg för att dess invånare skall må bra. Hur mycket är du beredd att lägga ner på ditt akvarium? Vart skall det stå någonstans? Täcker försäkringen om akvariet skulle springa läck och 100 liter vattenrinner ut över parkettgolvet? Frågorna man kan ställa sig är många och man bör tänka igenom beslutet om att skaffa sig ett akvarium.
Det är trots allt DU som ansvarar för att fiskarna skall må bra.

När du väl har bestämt dig att du är redo för ett akvarium skall du fundera vad du vill ha för typ av akvarium. Det finns en uppsjö av olika sorters akvarium. Allt från små kupor till stort möbelakvarium. Fråga gärna efter ett nybörjarpaket som passar dina önskemål.

**Nybörjarfel**
Många nybörjare som vill starta upp med akvaristik vill börja med något lätt och har bestämt sig för att skaffa sig en guldfisk kupa till att börja med. Vad många inte vet är att man då börjar med det svåraste när det kommer till akvaristik. En guldfiskkupa på ca 12 l är SVÅRARE att sköta än ett akvarium på 300l.
Anledningen till detta är att i en liten skål är det mycket svårare att skapa balans än i ett stort akvarium pga. av ständiga vattenbyten som stör ut balansen. Detta medför att fiskarna löper större risk att förolyckas och intresset för akvaristik svalnar.
Till nybörjare rekommenderar vi att skaffa ett akvarium på 60 l eller mer för att få en behaglig start på den nya hobbyn.

 

 

 

2.Placering och stöd

Väl hemma med det nya akvariet är det dags att placera ut det på sin plats. Tänk på att inte placera akvariet i direkt solljus då detta medför oönskad algblomning i akvariet.
Placera gärna ut akvariet i en mörkare del av rummet då fiskarna syns bäst i akvariet då.

När du funnit den plats du vill ha är det dags att placera det. Försäkra dig om att det som skall bära upp akvariet är tillräckligt stabilt och tåligt.

TÄNK PÅ: Att ett akvarium på 60 l kan när det är fyllt med vatten och sand väga runt 100kg eller mer

Om akvariet är av helglas rekommenderar vi att akvariet få vila på ett mjukare underlag då glas rör sig och skapar spänningar. Står akvariet direkt med glaset mot en hård yta kan spänningssprickor bildas och glaset gå sönder.
Tag hjälp av ett vattenpass och kontrollera att akvariet står rakt så att vikten fördelas jämt över hela akvariet.

TÄNK PÅ: Att placera eventuella bakgrunder innan akvariet sätts på plats då det efteråt  kan vara svårt att komma åt baksidan när akvariet är vattenfyllt

Tips: Applicera på Seaview när du sätter på bakgrunden. Enklare än tejp, snyggare bakgrund. Läs mer här.

 

3. Inredning och förberedelser

Nu är det dags att starta förberedelserna inför uppstarten.

Börja med att placera de tekniska sakerna i akvariet. Reningsverket skall placeras vid ena sidan och doppvärmaren skall placeras på motsatt sida. Om du har en luftpump placeras slangen ut längs med sidoglaset och fästes lättast med sugproppar.

TÄNK PÅ: Se till så att all elektrisk teknik koppas i EFTER allt är klart samt se till så att inga skador har skett på tekniken.

Sen tvättas akvariesanden NOGA. Du behöver inte koka sanden men se till att skölja bort allt damm som sitter på stenarna. Enklast är att tvätta sanden i mindre portioner istället för allt på en gång.

När sanden är tvättad häller du i den i akvariet. Skyffla därefter upp sanden mot baksidan av akvariet och skapa en sluttande backe. Detta kommer att skapa en djupare effekt än om sanden ligger helt plant

Häll därefter i ca en 1/3 del vatten i akvariet. Nu skall växter, rötter och andra dekorationer i.
Detta kan ske innan vatten fylls på men det är lättare att placera ut sakerna med vatten i akvariet.
Plantera lågväxande växter längst fram (ex Anubias), mellanhöga växter i mitten (ex Vattenormbunkar) och högväxande växter längst bak (ex Svärdsplantor, Vattenpest)
Det finns inga rätt eller fel när det kommer till inredning utan det är bara fantasin som sätter gränserna.

 Efter att allt är på plats är det bara att fylla akvariet med vatten. Fyll inte hela vägen upp utan spara ett par cm till kanten. Detta för att det inte skall bli översvämning när det är dags att släppa i fiskarna.

När akvariet är fyllt med vatten är det dags att slå i vattenberedningsmedel. Då vårt kranvatten innehåller klor och tungmetaller som inte är skadligt för oss men som innebär en eventuell död för fiskarna börjar man att slå i Sera Aquatan. Aquatan oskadligör tungmetallerna och kloret och gör vattnet beboligt för fiskarna. Efter ca en timme slår man i Sera Nitrivec som tillför godartad bakteriekultur som är ett måste för fiskarna. Sera Nitrivec slås i vattnet varje dag i en vecka för att nå full effekt.

Koppla in all elektronik.

TIPS: Koppla en timer till lysarmaturen och ställ in så att akvariet tänds ett par timmar på morgon när man går upp och släcks på dagen. Därefter kan lysarmaturen tändas på eftermiddagen igen till kväll. Se till att lyset inte är tänt mer än 8 – 9 timmar för att undvika algblomning.                       Nu är akvariet redo och inom 24 timmar är det redo att ta emot dess första invånare

 

4. Inköp av fiskar    

                    

Nu är det dags att införskaffa sig invånare till akvariet. Det finns många arter som lämpar sig att starta med.   
Här är en lista på de vanligaste nybörjararter:

 • Neontetra
  Gurami 
  Platy
  Guppy
  Svärdbärare
  Black Molly
  Guldbarb
  Slöjstärt
  Metalpansarmal
  Algätare

Arterna varierar i färg och storlek.
En tumregel när man köper fisk är att köpa fler fiskar av samma art. De flesta fiskar är stimfiskar och trivs inte att vara själva. Ett akvarium blir mer harmoniskt med färre arter med desto fler individer i ett stim.

Bottenätande fiskar som t.ex. Metalpansarmal går bra att köpa direkt men tänk på att  vänta med att köpa algätare då det ännu inte har bildats några alger i akvariumet.
Skaffa gärna ett par st. bottenätare som äter upp den mat som hamnar på botten. Nöjd dig inte bara med en.

Ett exempel på ett ”startpaket” av fiskar för ett 60l akvarium:

10 Neontetror

5-10 Platy (det går bra att blanda olika färger av samma art)

2-3 Bottenätare.

1-2 Algätare

 

 

TÄNK PÅ: Köp inte för mycket fisk vid fösta inköpet. Är akvariet nystartat bör man köpa lite färre fiskar först för att se så att det är balans i akvariet.                                      

 

5. Placering av fiskar

                     
När du väl kommer hem med fiskarna i en påse är det dags att släppa i fiskarna i akvariet. Dock är det inte bara att öppna påsen och släppa i fiskarna.
Då vattenvärdet i påsen och vattenvärdet i ditt akvarium inte är detsamma kan fisken drabbas av chock som är så pass allvarlig att fiskarna omkommer
Därför är det viktigt att vänja fiskarna vid det nya vattnet.

Börja med att placera påsen med fiskarna i ditt akvarium och låt dom flyta där i 10-15 minuter för att vänja fiskarna vid den nya temperaturen.

 Efter 10-15 minuter gör ni ett hål i påsen. Ta något att ösa med ex en kopp. Häll i lite vatten från akvariet in i påsen. Repetera denna procedur tre fyra gånger med 5 minuters intervaller.
Detta för att vänja fisken vid det nya vattenvärdet.

Nu är det dags att släppa i fisken. Gör ett större hål i påsen och låt fiskarna simma ut.
Skulle fiskarna hoppa ut på golvet, få då inte panik. Ta bara upp fisken och släpp i den i akvariumet. Fiskar tål mer än var man tror.

Sitt tillbaka och njut av ditt nya akvarium

 

6. Utfodring

Torrfoder

Många nybörjare brukar mata för mycket till en början. Dels är det intressant och roligt att se fiskarna äta, dels är det för att man tror att fiskarna fortfarande är hungriga.
Vad som händer när man matar för mycket är att fiskarna inte hinner äta upp all mat utan en stor del av maten hamnar på botten. Torrfodret som hamnat på botten blir en grogrund till algblomning och försämring av vattenvärdet.
Därför är det viktigt att mata med ofta och ha flera bottenätare som tar hand om det som hamnar på botten

TIPS: Lägg i så pass mycket torrfoder att fiskarna hinner äta upp allt på ett par sekunder. Vänta sen en liten stund och lägg i lika mycket till. 

Fryst foder


Fryst foder som t.ex. Röda mygglarver och Artemia är en suverän komplettering till torrfoder.
Fryst foder ger vitalitet och lyster till fiskarna och bör utfodras dagligen med fryst.
Varva med torrfoder och fryst varje dag.

 

 

 

Weekend/Semesterfoder
Om man skall på semester och inte har någon som kan mata fiskarna finns semesterfoder i kalkblock att tillgå. Släng i ett foderblock och fiskarna får föda under semestern. Glöm bara inte att plocka bort blocket när du kommer hem

 

7. Rengöring

TÄNK PÅ: Rengör inte ditt nystartade akvarium på minst en månad och rengör inte reningsfiltret på minst två månader. Detta för att låta alla godartade bakterier skall få fäste i akvariumet.

Förr eller senare kommer ni att behöva rengöra akvariumet. Men med rätta tillbehören behöver rengöringen inte bli en plåga.

TÄNK PÅ: Det är lättare och bättre för akvariumet med små rengörningar ofta än stora rengörningar sällan

Att rengöra akvariumet kräver lite planering för att få det att gå så smärtfritt som möjligt. Här är en checklista av saker du behöver ha innan du startar.

 • Ett par hinkar (ca 10l)
 • Plastpåse
 • Handdukar (eller en Ceasarduk, läs mer om den på vår hundsida)
 • Algskrapa
 • Svamp
 • Slamhävert
 • Dagstidningar

 

Börja med att lägga ut dagstidningar på golvet runt akvariumet. Tidningarna absorberar vattnet som kommer på golvet.
KOPPLA UT ALL ELEKTRONIK!
Ta av lysarmatur och täckglas.
Plocka upp växterna och lägg dem i plastpåsen så att dessa inte torkar ut.
Plocka ut stenar och dekorationer.
Skrapa bort alger som sitter på glasrutorna.
Ta slamhäverten och pumpa upp ett tryck tills häveffekten startar. Kör runt munstycket i sanden och sug upp slam.
Häll ut ca 1/3 vatten från akvariumet.
Rengör reningsfiltret. Koppla in pumpen och låt pumpen jobba en timme.
Under tiden pumpen jobbar häller ni ut vattnet ur hinkarna och fyll på nytt vatten. Slå på en skvätt Aquatan och vänta tills pumpen jobbat klart.
Tag ut pumpen och tvätta filtret igen.
Plantera växterna och placera tillbaka stenar och dekorationer.
Fyll försiktigt på vattnet utan att grumla för mycket.
Koppla in pumpen och den andra tekniken.
Sätt tillbaka lysarmatur och täckglas.
Vänta tills vattnet har blivit klart igen.
Det kan ta ett par timmar innan alla partiklar har lagt sig.

**Nybörjarfel**

Ett klassiskt nybörjarfel är att man gör det FÖR rent i akvariumet. Många tar och byter allt vatten och kokar sanden i tron att man gör rätt. Vad man gör när man byter allt vatten och kokar sanden är att man dödar alla godartade bakterier som fiskarna behöver för att överleva. Detta medföljer att fiskarnas slemhinnor och organ tar skada och kan leda till att alla fiskar dör i akvariumet.  
Så rengör inte för mycket.

TÄNK PÅ: Sätt Aldrig i en varm doppvärmare i kallt vatten då spänningar i glaset bildas och doppvärmaren spricker.

 

Alger
Förr eller senare kommer ert akvarium att få alger. Det är ett tecken på att akvariumet har balans och är således ett gott tecken. Men för mycket alger är inte vackert.
Det finns ett par typer av alger och vad man skall göra för att få bukt med dem.

Brunalger.
Små bruna fläckar på akvarierutorna som med enkelhet kan tas bort med en svamp.

Brunalger bildas när det finns för lite ljus i akvariumet

Åtgärd: Öka upp antalet ljustimmar

 

Grönalger.
Gröna fläckar på akvarierutorna som sitter hårdare än grönalger.
Tas bort med algskrapa eller rakblad.

Grönalger är de vanligaste algerna. Orsak till grönalger är oftast att det är för mycket ljus i akvariumet.

Åtgärd: Dra ner ljustimmarna till max 9-10. Kontrollera att akvariumet inte står i direkt solljus. Kontrollera ljusröret. Är det mer än ett år gammal är det dags att bytas ut då gasen i lysrören ändras med tiden. Skaffa ett par algätare till.

 

Tofsalger.
Tofsalger eller skäggalger ser ut som små tofsar som sätter sig på stenar och växtblad. Är svåra att skrapa bort.

Tofsalger är de svåraste algerna att bli av med.
Tofsalger bildas när det finns för mycket näring i vattnet. Oftast pga för kraftig utfodring eller för få delvattensbyten

Åtgärd: Kontinuelliga vattenbyten.
Snabbväxande växter tex. Cabomba eller vattenpest som ”stjäl” näringen från algerna.
Dra ner på utfodringen.

Vid extrem algblomning måste preparat användas. Läs noga på förpackningen.

 

Detta är en sammanställning gjord av oss på Karlshamns Zoologiska. Har ni fler frågor kan ni ringa oss på 0454-182 90 eller komma in till oss så hjälper vi att svara på era frågor.